E-Ticaret Lojistiği Nedir?
E-ticaret, hem üreticilerin hem de ticaretle uğraşan kişilerin tüketicilere internet yolu ile ulaşmasına ve internet üzerinden alışveriş yapmasına olanak tanıyan bir ekosistemdir. E-ticaret lojistiği nedir sorusuna gelecek olur isek, internet üzerinden satılan bir tüketim malının depodan veyahut mağazadan alınıp tüketiciye buluşturulmasına denilmektedir. E-ticaret günümüzde önemli bir rol oynamakla beraber, tüketicinin hem ucuz yolla ürünün direk ulaşması ve daha güvenilir bulması hem de ticareti yapan kişilerin ürünlerini daha kolay sattığı için E-ticareti tercih etmektedirler.
Gelecekte E-ticaret’in rolü git gide artmakla beraber, herkesin rahatlıkla ve kolayca alışveriş yapmasına olanak tanıdığı için büyük firmaların bile E-ticaret yolu ile ürünlerini kolaylıkla sattığını gözlemlemişlerdir.
E-ticaret’in Lojistiğe etkileri
E-ticaret’in rağbeti artmakla beraber üretici ve tüketicilerin istekleri de artmaktadır. Üreticilerin ve satıcıların bir showrooma ihtiyaç duymadan internet üzerinden kolaylıkla sergileyip satabilmesi, tüketicilerin ise büyük mağazalarda istediği ürünü almak için dolaşması yerine tek tuş ile kolaylıkla ve sadece evinden ya da iş yerinden alabilmesi işleri daha da kolaylaştırmıştır. E-ticaret’in lojistiğe etkileri ise tek tıkla alışverişin getirdiği kolaylık kazandırdığı için lojistik babında önemli bir rol oynamaktadır. E-ticaret sayesinde daha çok ithalat ve ihracat söz konusu olduğu için lojistiğin de önemi daha da artmaktadır. Özellikle günümüzde mağazalarda bile bulamadığımız eşyaları ve tüketim mallarını internet aracılığı ile kolaylıkla bulabilmekteyiz. Hal böyle olunca arz talep meselesi artmakta ve bunların tüketiciye gitmesi zorlaşmaması bakımından lojistiğin dikkatli ve sistematik bir şekilde yapılması önem teşkil etmektedir.
E-Ticaret Lojistiğinin Temel Dinamikleri
E-ticaret lojistiğinin temel dinamikleri sırası ile şöyledir.
- Sipariş
- Depo takibi ve siparişin paketlenmesi
- Depodan merkez şubeye getirilmesi
- Merkez şubede nereye, ülke, il ve ilçelere göre ürünlerin ayrıştırılması
- Yurt içi ise direk müşteriye sevk edilmesi, yurt dışı ise gümrüğe götürülmesi
- Gümrük kontrol de yasaklı madde tespiti yapılması
- Kontrol sonrasında tekrar paketlenip belirli konteynırlara konulması
- Yurt dışına sevki sonrasında diğer ülkenin gümrüğünde kontrolü yapılması
- Gümrükte kontrolü yapıldıktan sonra anlaşmalı kargoya teslim edilmesi
- Ürünün kargoya teslimi sonrası merkez kargo şubesine teslim edilmesi
- Ürünün hangi bölgede olduğunun tespit edilmesi ve ona göre il ve ilçe bazında ayrıştırılması
- İl ve ilçe bazında ayrıştıktan sonra sevkiyat için araca yüklenmesi
- Müşteriye teslimi
E-Ticaret Lojistiğinin Süreçleri
E Ticaret’te müşterinin ürünü seçmesi ve o ürünün depodaki CRM ine düşmesi ile başlamaktadır.
Depo ya da mağazanın CRM ine düşmesi ile birlikte depodaki görevliler o ürünün tespitini yapmaktadır. Seçilen ürünün tespiti yapıldıktan sonra paketleme bölümüne geçer.
Genellikle bütün ürünler ambalajlıdır fakat ürüne zarar gelmemesi bakımından ekstradan bir paketleme evresinden geçmektedir.
Paketleme sonrasında ürünün nereye götürüleceği, satıcı ve ürün sahibinin bilgileri yazılmaktadır. Bu süreçte ürünün kaybolmaması amaçlanır.
Paketlenip bilgiler yazıldıktan sonra anlaşmalı lojistik firmasına teslimi yapılır.
İste bu süreçte E-ticaret’te lojistiğin süreçleri başlamaktadır.
Ürün lojistik firmasına geldikten sonra lojistiğin CRM’ine kayıt edilir. Kayıt sonrası ürünün hangi bölgeye götürüleceği tespiti yapıldıktan sonra o bölgenin merkezine gönderilir.
Yurt dışı gönderi ise gümrüğe teslimi yapılır. Yurt içi ise direk merkez bölge de il ve ilçe bazında ayrıştırılma yapıldıktan sonra il ve ilçe bazında araca yüklemesi yapılıp teslimatı gerçekleştirilir.
Yurt dışı ise şayet gümrüğe götürüldükten sonra ürün kontrol edilmesi için açılır. Uyuşturucu, kesici delici alet, sim kartlı cihaz, alkol ve tütün ürünleri gibi ürünlerin olup olmadığı tespit edildikten sonra tekrar paketleme evresine geçer. Sonrasında hangi ülkeye götürüleceği tespit edildikten sonra orada ayrıştırılma yapılır. Gemi, tren veya hava yolu ile götürüleceği kesinleşir ve teslimatı yapılması için o hangi yol ile götürülecek ise o bölgeye sevkiyatı yapılır. Diğer ülke de ise aynı şekilde o ülkenin gümrüğü tekrar bir yabancı madde tespiti için arama yapar. Sonrasında ise tekrar paketlenip anlaşmalı kargoya teslimi yapılır. Kargo ise ürünü merkeze götürür. Merkez de il ve ilçe bazında ayrıştırma yaptıktan sonra sevkiyatı yapılıp ürünün müşteriye buluşması sağlanır.
E-ticaret Lojistiği zor olmakla beraber ciddi bir koordineli çalışmayla bu düzenin korunması gerekmektedir. Aksi takdirde ürünün kaybolması, yanlış kişilere sevkiyatı söz konusu olabilir.